Zoek op
Sluit dit zoekvak.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid (MVO)

Green planet en Speer IT

Bij Speer IT hechten we veel waarde aan duurzaam en verantwoord ondernemen en proberen we daar op alle mogelijke manieren aan bij te dragen. Oprichter en CFO Peterpaul Brundel is de drijvende kracht achter al onze CO2-reductiemaatregelen. Wij interviewden Peterpaul over zijn passie en motivatie op dit gebied.

Peterpaul: "Al van jongs af aan hecht ik veel belang aan het voorkomen van energieverspilling en dierenleed. Ik probeer zoveel mogelijk mijn persoonlijke bijdrage te leveren aan een beter milieu. Dat geldt ook voor het zakelijke. Een van mijn prioriteiten bij Speer IT is het creëren van bewustzijn onder onze medewerkers. Zelf rijd ik al bijna zeven jaar in een elektrische auto en inmiddels bestaat 42% van ons wagenpark uit volledig elektrische voertuigen. Onze zonnepanelen op het dak leveren de groene stroom voor het opladen van de auto's."

"Als lid van de Nederlandse Stichting CO2 Neutraal werken we er hard aan om een klimaatneutraal bedrijf te worden. We hebben volledig inzicht in onze CO2-uitstoot, met behulp van het CO2-Prestatieladder-certificaat. In de zeven jaar dat we deze certificering hebben, hebben we veel CO2-reducerende maatregelen genomen. Naast de elektrische auto's, zonnepanelen en slimme sensoren op onze LED-verlichting, hebben we besloten om hybride werken permanent in te voeren. We werken hier standaard voor 50% thuis. Dit geeft mensen niet alleen een betere balans tussen werk en privé, maar scheelt ook aanzienlijk in onze CO2-uitstoot. Corona heeft het ook heel normaal gemaakt om minder te reizen. Mensen overwegen nu veel eerder of een vergadering via Teams kan worden gehouden of dat een persoonlijk bezoek noodzakelijk is.

U kunt al onze MVO-verslagen lezen op onze website (zie de lijst hieronder).

Elk jaar houden we een enquête onder onze medewerkers waarin we aandacht besteden aan thuiswerken versus energieverbruik thuis. In deze enquête vragen wij de medewerkers naar hun elektriciteits- en gasverbruik, de inrichting van hun thuiskantoor en de energiebesparende maatregelen die zij hebben genomen. Zij kunnen meedenken over hoe we nog bewuster met ons energieverbruik kunnen omgaan.

Een C02-neutraal bedrijf zijn is een hele uitdaging. Naast reductiemaatregelen maakt Speer IT ook gebruik van compensaties. Zo heeft het bedrijf besloten om in 2020 en 2022 samen met onze medewerkers tropisch regenwoud in Costa Rica te adopteren via de stichting Adopteer Regenwoud. De voorzitter van deze stichting, Martin Havik, stuurde onlangs een video met een verslag van zijn bezoek aan Costa Rica, waar hij het gebied van het regenwoud bezocht waar onze geadopteerde bomen staan. Leuk om dit "Wood Wide Web" eens in het echt te zien! U kunt die video hier bekijken.

Ik weet heel goed dat we er nog niet zijn, maar we gaan gestaag vooruit," zegt Brundel.

Dit zijn onze CO2-prestatieladder-verslagen:

2022 - 2024:

CO2-rapport 2023

CO2-bewustzijnscertificaat 2023-2026

Bedrijfspagina op de SKAO-website

Speer IT-energieonderzoek 2024

Speer IT-energieonderzoek 2023

Jaarverslag 2023

Halfjaarverslag 2023

Jaarverslag 2022

Halfjaarlijks verslag 2022

Natuurlijke netwerken

De betekenis van de afbeeldingen op onze website

Netwerken begrijpen en visualiseren is ons vak. Het is fascinerend om te zien hoe door mensen gemaakte netwerken vaak een afspiegeling zijn van verbindingen, gemeenschappen, en netwerken in de natuur. Netwerken zoals het 'wood-wide web' met zijn schimmelverbindingen, bacteriën die koloniseren door signaalmoleculen af te geven, of zelfs het spinnenweb dat trillingen terugstuurt naar de spin om de exacte locatie van zijn prooi aan te geven. Koralen die op elkaar voortbouwen afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden, de spreeuwenformatie die verbonden blijft omdat individuen gelijk met hun naaste buren bewegen - allemaal fascinerende vormen van netwerkcommunicatie en samenwerking.

Wij geloven dat onze collaboratieve en verzorgende manier van werken met onze klanten en onze mensen net zo krachtig is als natuurlijke netwerken. En net zoals we de netwerken van onze klanten beschermen, doen we ook ons best om onze impact op de natuur te beperken. U kunt hier meer lezen over onze inspanningen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid.